Saturday, August 9, 2014

How to make your flips flops comfortable

Ahojte!

Dnešním tématek jsou... ŽABKY! Ano, to v létě všudypřítomné obutí, které má spousty stoupenců a stejně tak spousty odpůrců. Jako Crocsy. Nebo Uggsy (takový ty teploučký pohodlný válenky, co sluší snad jen superštíhlým čtrnáctkám). Ale k těm jindy. Každopádně, když snesete "mít něco" mezi prsty na nohou, tak jste pravděpodobně nějaké žabky někdy měli. A ví, že mohou být celkem nepohodlné - když se ten plastový pásek zařízne do nohy (platí především u levnějších modelů, tak asi kolem 100 Kč). No a pak je tu ten protivný pleskavý zvuk. Na koupališti je to OK, ale pleskat takhle kdekoliv za jeho branami mi přijde nevhodné. Pokud žabky vnímáte podobně, mám pro Vás návod, jak si je předělat na pohodlné nepleskající ťapky. Do divadla si je sice pořád nevezmete, ale na zmrzku se v nich jít dá ;)

Hello!
The theme of the day is - FLIP FLOPS! Yes, those ever-present summer "shoes", which has loads of fans as same as enemies. Like Crocs. Or Uggs (you know, those warm and comfy boots only extra thin 14-teen years old girls look good at). But that's another theme. Anyway - if you can stand "something between your toes" you probably have a pair of flip flops. And you know as well how uncomfortable they can be - especially when the plastic string cuts into your feet (applicable especially for the cheap models - up to 100 Kc/4 EUR). And than there is the annoying flip flop noise. It's OK to hear that at the swimming pool, but anywhere else it is a bit inappropriate. If you have similar opinion I have a tutorial for you so you can remake your flip flops and make them comfortable and quiet. You are not going to wear them in the theater, but for going out for an ice cream they are just perfect ;)




Budete potřebovat:

1. Žabky - ideálně nějaké levné. Nebo ty, co řežou a nedají se nosit.
2. Nůžky - ideálně takové, které stříhají ;)
3. Proužky textilu - ideálně bavlna, ta je pohodlná. Můžete si je nastříhat třeba ze starého trička, nebo můžete použít recyklovanou přízi Hoooked Zpagetti, která už je pěkně namotaná na klubku, připravená k použití.
4. Textilní lepicí pásku - měla by být ve stejné barvě jako podrážka.

Postup:

(je velmi jednoduchý)
1. Odstřihněte plastové "V", takže Vám zůstane jen podrážka se 3mi dírami.
2. Ustříhněte několik látkových proužků tak, aby byly po přeložení dost dlouhé na to, aby se z nich dalo uplést "V". Já použila 3ks, každý cca 140 cm dlouhý (záleží, jak dlouhé chcete mít proužky na omotávání kolem kotníku). Proužky v polovině přehněte a smyčkou provlékněte provázek, který provlékněte přední dírou v botě (obr.2). Smyčku poté provlékněte skrz díru a něco (např ustříhnuté plastové "V") smyčkou provlékněte, aby se Vám neprotáhla zpět. Nechte si zde raději rezervu na případnou úpravu délky šňůrek. V tuto chvíli máte 6 proužků. Z nich upleťte copánek v přiměřené délce, tak aby vám mohl procházet mezi prsty na nohou. Doporučuji utahovat, aby tato část nebyla příliš tlustá. Zhruba v místě, kde prsty kloubem přecházejí v nohu, rozdělte provázky na 3 vlevo a 3 vpravo a pleťte jednoduché copánky tak dlouhé, aby dosáhly do zbývajících děr vlevo a vpravo a přitom se Vám pod ně vešla noha. Pamatujte na to, že textil se trochu vytáhne a pruží, copánky by tedy neměly být moc volné.
3. Z plastového "V" ustříhněte kus zhruba ve tvaru oválu tak, aby zapadl do širší části díry, ale neprošel skrz. Konce copánku provlékněte skrz díru a jedním z proužků udělejte kolem ostatních uzlík, utáhněte a konec (toho jednoho) ustřihněte.  Zbylé dva proužky dejte každý na jednu stranu, vložte mezi ně plastový oválek a udělejte uzlík. Oba konce kolem oválku protáhněte zpět "nahoru", tam udělejte uzlík.
4. Teď dořešíme přední část. Pokud jsou šňůrky příliš těsné, popusťte kus proužků nahoru, pokud jsou příliš volné, povytáhněte kus copánku dolů. Myslete na to, že copánek pak budete trošičku "vytahovat", takže ješte kousek získáte. Poté přestříhněte smyčku a proužky zauzlíkujte, aby se nevyvlékly. Já zauzlíkovala vždy dva proužky dohromady a každý z těchto proužků pak s jiným proužkem. Ujistěte se, že uzlík drží a těsně u uzlíků konce ustřihněte. Nahoře copánek povytáhněte tak, aby uzlík dole zapadl do širší části díry. 
5. Ustříhněte si 3 čtverečky textilní lepenky a oblepte s nimi uzlíky tak, jak je na obrázku. Tím prodloužíte životnost bot. Ta se sice nepočítá na roky, ale je pravda, že takovéto žabky stejně vydrží tak jednu sezónu a poté jsou pod patou příliš sešlapané. Díky textilní lepence se Vám však proužky neprodřou dřív, než sešlapete paty :) A pokud by se Vám zdálo, že lepenka je prodřená, není nic jednoduššího, než uzlíky přelepit znovu.
A máte hotovo :)

Doufám, že se Vám návod zdá přehledný a jasný a příště se můžete těšit na několik způsobů, jak takové botky vázat :)

Mějte se!
Kristýna


You will need:
1. Pair of flip-flops - ideally cheap one  
2. Scissors
3. Strips of textile - cotton is the best. You can cut the stripes out of an old T-shirt, out you can use recycled ready to use Hoooked Zpagetti.
4. textile tape in the same color as the sole

Instructions:

1. Cut out the plastic "V" so you have just the sole with 3 holes.
2. Cut several textile stripes long enough to fold them in half and than make the "V" out of them. I used 3 stripes about 140 cm long. Fold them in half and thread a cord through the loop, than thread the cord and the loop through the front hole and put something (the plastic "V") into the loop so it can't go up the hole. You should leave some reserve for later adjustments of length. Now you have 6 stripes. Make a braid of them. Try to make it thin enough so it doesn't bother you in between your toes. Stop at the point, where your toes end and your foot starts. Then split the stripes into 2 groups by 3 - on on the left and on on the right. Make a braid on each side. It should be long enough to reach the remaining holes and you should fit your feet easily in. Remember that the textile is elastic.
3. Cut an oval piece out of the plastic "V". It should fit into the wider part of the hole, but shouldn't go through. Thread the end of the braid through the hole and tie a knot with one of the stripes around others, than cut that on off. Put each of the remaining stripes at different side and place the plastic oval in between them and tie a knot. Than thread both strips back up the hole and make a knot.
4. Lets finish the front part. Now it is the time to adjust the part which is supposed to be in between your toes. Than cut the loop and make the knots from all the strips. Make sure it can't get loose, than cut the remaining textile close to the knot. Pull the braid up, so the knot can fit into the wider part of the hole.
5. Cut out 3 rectangles from the textile tape and tape it over the knots as you can see on the picture. This will extend the life of your shoes. Still it won't last for ages, but lets be honest - this kind of shoes is just for one season - than the sole under the heel is usually too thin. By using the textile tape you can make sure that the textile part will survive as long as the sole. And if you notice the tape starts to worn out, you can place there a new piece of a tape.
And you are done :)

I hope the instructions are easy and next time I will show you few tips how to tie your new shoes :)

Have a great day!
Kristyna


No comments:

Post a Comment